Visie
Kleinschalige omgeving
Elk kind is zelf in staat zich te ontwikkelen. Elk kind doet dat in zijn eigen tempo en ieder kind kent bepaalde gebieden waarop het zich meer of minder ver heeft ontwikkeld. Een kind doet ervaringen op in zijn omgeving. Welke ervaringen en in welk tempo zijn afhankelijk van de situatie waarin het kind opgroeit en de mogelijkheden die het kind omringen. Een stimulerende omgeving bevordert de gezonde en veelzijdige ontwikkeling van het kind. De Palmboom gelooft dat een stimulerende omgeving een kleinschalige omgeving is waarin een kind zich veilig en vertrouwd voelt; dat geeft zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen werkt in de hand dat het kind nieuwe uitdagingen gaat zoeken en zelfstandiger wordt.
Leren van elkaar
Een verschil met thuis is, is dat een kind bij de kinderopvang tot een groep behoort. Wanneer ouders hun kind naar De Palmboom brengen, kiezen zij voor opvang van hun kind in een groep. Kinderen komen bij elkaar, gaan om met leeftijdsgenootjes en doen nieuwe ervaringen op die ze helpen bij hun ontwikkeling. De groep stelt kinderen in staat van elkaar te leren. Ze delen ervaringen, vinden herkenning bij elkaar, krijgen solidariteit en steun van elkaar, stimuleren elkaar en werken samen.
Ontwikkeling identiteit
Een kind is natuurlijk niet alleen lid van een groep, het is tegelijkertijd een individu. Ook daaraan wordt op De Palmboom gericht aandacht besteed. Ieder kind is een individu en moet als individu worden geaccepteerd en gewaardeerd. Ieder kind heeft het recht een eigen identiteit te ontwikkelen en heeft daarvoor persoonlijke relaties nodig. Bij De Palmboom kan een kind rekenen op begrip, verdraagzaamheid en respect vanuit het vaste medewerkersteam.
Doordachte voeding
Gezamenlijke tafelmomenten dienen een vast ritueel te vormen binnen de opvang. Door het aanbieden van een broodmaaltijd tijdens de lunch ontstaat er ruimte om kinderen te stimuleren met elkaar te eten, op elkaar te wachten en van elkaar te leren.
De maaltijden die wij voorschotelen zijn gevarieerd, uitgebalanceerd en op basis van de criteria van het voedingscentrum. Aan het beperken van zout en suiker op jonge leeftijd werken wij op deze manier mee.
Professionaliteit
Deskundigheid van het personeel, goed contact met ouders en betrokkenheid bij de kinderen
zijn aspecten die aangeven dat kinderopvang om mensen draait.
De pedagogisch medewerker weet hoe ze ervoor moet zorgen dat kinderen zich veilig, op hun eigen
manier en in hun eigen tempo, kunnen omwikkelen. Kwaliteit moet uiteindelijk tot stand komen op
de werkvloer in de omgang tussen pedagogisch medewerkers en kinderen, pedagogisch medewerker
en ouders en pedagogisch medewerkers onderling. De pedagogisch medewerker denkt mee en
koppelt signalen en conclusies terug naar de leidinggevende.
Inspirerende inrichting
De ruimte en de wijze waarop met ruimte wordt omgegaan is van invloed op het gedrag van kinderen. De ruimte kan gebruikt worden als hulpmiddel om kinderen in hun ontwikkeling op een positieve manier te ondersteunen. De ruimte dient veiligheid te bieden, de sociale interactie te bevorderen en uitdaging te bieden. De ruimte speelt een essentiële rol bij een goede ontwikkeling van het kind. De kinderen zijn de hoofdgebruikers van de ruimte. Uiteraard moet de ruimte ook zijn afgestemd op de pedagogisch medewerkers, de andere hoofdgebruikers. Wanneer zij zich prettig voelen in hun omgeving, zal dit hun werk ten goede komen. We gaan ervan uit dat een gebouw waarin kinderen goed kunnen functioneren, dat kinderen ondersteunt, daarmee ook de pedagogisch medewerker ondersteunt in zijn/haar werken.
Missie
De Palmboom verwacht dat er maatschappelijk vraag blijft naar een kleinschalige kinderopvang. Daarbij blijft de ambitie van De Palmboom om deze kleinschaligheid van de opvang in combinatie met een vast team te continueren. Voortzetting van de opvang zal vanwege veranderende inzichten en wijzigingen in de regelgeving een altijd doorgaand proces blijven, waarbij nieuwe kansen met beide handen zullen worden aangepakt. Deze nieuwe kansen en ontwikkelingen pakken wij in samenwerking met het pedagogisch team en de oudercommissie op.
De continuïteit van de opvang kan alleen worden gegarandeerd als er een contante instroom van kinderen blijft. Het leveren van een goede opvang voor de kinderen is de beste reclame die er is. Wij ervaren dat mond tot mond reclame voor (aankomende) ouders de meest gebruikte manier is om tot een keuze te komen.
Pedagogisch beleid
Bij Kinderopvang De Palmboom hebben we een uitvoerig pedagogisch beleidsplan waarin we hebben vastgelegd op welke manier we met de kinderen omgaan en wat wij willen bereiken.
U kunt ons actueel pedagogisch beleidsplan inzien via deze link.
Onze locatie
Samen met Basisschool De Egelantier vormen we de Brede School van De Zilk. Ons sfeervolle en moderne gebouw beschikt over alle faciliteiten en technieken voor een aangenaam verblijf. We hebben een 3 activiteitenruimtes voor de dagopvang. Daarnaast verzorgen we Naschoolse en Vakantieopvang (BSO) in een 2 activiteitenruimtes. Voor de kinderen van 0 tot 4 jaar hebben we ons eigen aangrenzende buitenspeelplein. We beschikken op ons buitenterrein over diverse speelobjecten zoals zandbak, glijbaan, watertafel en diverse fietsjes etc. De oudere kinderen kunnen heerlijk spelen op het schoolplein. Binnen hebben we tevens de beschikking over een kookstudio en gymzaal die we samen met de basisschool gebruiken, en we kunnen samen met de kinderen gebruik maken van de boeken in het inpandige Bibliotheek servicepunt.
Oudercommissie
Voor De Palmboom is het belangrijk om samen met ouders te overleggen over de inhoud en kwaliteit van onze kinderopvang. De op- en aanmerkingen, aanbevelingen en suggesties maken het, dat wij met zijn allen het beste uit de dagelijkse kinderopvang kunnen halen.
De oudercommissie adviseert onder andere gevraagd en ongevraagd over de volgende onderwerpen:
- Algemeen kwaliteitsbeleid
- Pedagogisch beleidsplan
- Voedingsbeleid
- Beleid veiligheid en gezondheid
- De centraal vastgestelde openingstijden
- Wijzigingen van de prijs
De oudercommissie van De Palmboom bestaat uit een vertegenwoordiging van ouders en verzorgers van geplaatste kinderen en vergadert circa 4 x per jaar. De notulen van deze vergaderingen zijn op de locatie in te zien of op te vragen per e-mail.
GGD Rapportage
Kinderopvang De Palmboom staat zoals alle geregistreerde kinderopvang bedrijven onder toezicht van de gemeente. De gemeente laat voor dit toezicht regelmatig GGD keuringen uitvoeren. U kunt de GGD rapportages over kinderopvang De Palmboom terugvinden in het Landelijk register Kinderopvang.
Landelijk register kinderopvang
Kinderopvang De Palmboom is geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang
LRK-nummer kinderdagverblijf voor kinderen van 0 tot 4 jaar: 164163736
LRK-nummer BSO: 168894701
LRK-nummer Sport BSO: 230021207
Iedere kinderopvang heeft in het Landelijk Register Kinderopvang een uniek registratienummer. Ouders moeten dit nummer aan de Belastingdienst doorgegeven bij het aanvragen van een kinderopvangtoeslag.
U kunt alleen in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag als u gebruik maakt van een kinderopvangvoorziening die in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen staat.
Meer informatie vindt u op www.landelijkregisterkinderopvang.nl
Klachten
Een klacht? De Palmboom maakt er werk van!
De Palmboom wil een goede service bieden. Dat geldt ook als ouders een klacht hebben. Het is van belang dat u het laat weten als u niet tevreden bent omdat dan aan een goede oplossing gewerkt kan worden. Bovendien leert de organisatie van gegronde klachten.
U kunt onze klachtenregeling inzien via deze link.